Sifat Tiyang Mukmin

ALBA News | Kamis, 10 Juni 2021. Berikut ini naskah khutbah Jumat untuk bulan Juni 2021. Sekiranya ada yang berlebih, dikurang. Ada yang kurang boleh di tambah. Semoga bermanfaat:

Unduh naskah versi pdf pada tautan ini:

Sifat Tiyang Mukmin

Afid Burhanddin

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِيْ أَمَرَنَا بِاْلاِعْتِصَامِ بِحَبْلِ اللهِ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ لاَ نَبِيَّ بَعْدَهُ. اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ تَبِعَ هُدَاهُ. أَمَّا بَعْدُ؛ فَيَا عِبَادَ اللهِ، أُوْصِيْكُمْ بِتَقْوَى اللهِ، قَالَ اللهُ تَعَالَى: يَاأَيُّهاَ الَّذِيْنَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُمْ مُّسْلِمُوْنَ.

Jamaah Jumat rohimakumullah

Sakderengipun khutbah ing siang punika kula aturaken, sumangga kita sesarengan sami nambahi syukur dhumateng Allah Swt. Lan monggo sami ndedonga, mugi kita sadaya, kalebet tiyang ingkang tansah syukur nikmat.

Saklajengipun, sumangga kita sesarengan nambahi iman lan taqwa kita dhumateng Allah, ing pangajab mugi gesang kita tansah wilujeng wiwit ing donya ngantos mbenjang woten ing akhirat.

Jamaah Jumat rohimakumullah

Allah Swt. sampun dhawuh wonten ing Surat Al Anfal ayat 2-3:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ. الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ

“Saktemene wong-wong iman, ya iku wong-wong kang nalikane disebut asma Allah, dheweke padha gemeter atine, lan nalikane diwacakke marang dheweke, ayat-ayate Allah, imane sangsaya tambah, lan namung marang Pangeran dheweke padha tawakkal. (Ya iku) wong-wong kang ngedegake shalat lan kang padha gelem nafkahake sebagian saka rizki kang wus Ingsun paringake marang dheweke.”

Jamaah Jumat rohimakumullah

Allah sampun paring pitedah dhumateng kita sedoyo, bilih wonten ciri-ciri sifat-sifatipun tiyang mukmin ingkang sampun dipun gambaraken wonten ayat kasebat. Ciri-ciri sifatipun inggih puniko:

إذَا ذُكِرَ اللهُ وَجِلَتْ قُلُوْبُهُمْ.

Maksutipun, tiyang ingkang manawi dipunsebut asmanipun Allah, gemeter manahipun. Gemeter meniko jalaran ajrih dhumateng Allah. Lajeng nindakaken sedaya dhawuh-dhawuhipun Allah. Lan nilar sedaya awisanipunAllah

Allah dawuh wonten Surat An Naziat ayat 40-41:

وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَىٰ.فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِيَ الْمَأْوَىٰ

“Lan dene wong-wong kang padha wedi, marang keagungan Pangerane, lan padha nyegah saka kepenginan hawa nafsune. Mula, satemene suwarga iku dadi papan panggonane.” 

Jamaah Jumat rohimakumullah

Ciri saklajengipun inggih puniko:

وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اَيَتُهُ زَادَتْهُمْ اِيْمَانًا

Tiyang ingkang manawi dipunwaosaken ayat-ayatipun Allah, ndadosaken piambaipun sangsaya tambah iman dumateng Allah. Sejatosipun, iman punika saged tambah lan saged kirang. Mboten benten kados sinyal HP. Menawi cerak tower BTS, njih sinyalipun ageng. Nanging menawi tebih saking tower, sinyalipun dados undlap-undlup.

Babagan meniko, Allah Swt sampun dhawuh wonten Surat At Taubah ayat 124:

  وَإِذَا مَا أُنْزِلَتْ سُورَةٌ فَمِنْهُمْ مَنْ يَقُولُ أَيُّكُمْ زَادَتْهُ هَٰذِهِ إِيمَانًا ۚ فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا فَزَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَهُمْ يَسْتَبْشِرُونَ

 “Lan nalikane diturunake sawijene surat, mula ing antarane dheweke kabeh (wong-wong munafik) ana kang ngucap: “Sapa ing antarane sira kabeh kang bisa tambah imane sebab (tumurune) surat iki? Suprandene, wong-wong kang padha iman, mula surat iki bisa nambahi imane, malah dheweke kabeh padha ngrasa bebungah.”

Jamaah Jumat rohimakumullah

Ciri sifat saklajengipun inggih puniko  وَعَلَى رَبِّهِمِ يَتَوَكَّلُوْنَ.

Tiyang ingkang tawakkal namung dhumateng Allah. Tawakal punika, minangka babon utawi indukipun keimanan. Tiyang mukmin punika mboten nggadhahi pangarep-arep lan nggadhahi tujuwan sanes, kajawi namung dhumateng Allah. Pamrihipun namung pados ridhanipun Allah.

Piyambakipun boten pados pangayoman, kajawi namung dhumateng Allah. Mboten badhe pados keselametan, kejawi namung dhumateng Allah. Mboten badhe nyuwun rizki, kajawi namung dhumateng Allah. Piyambakipun mangertos, bilih punapa kemawon, ingkang dipun kersakaken Allah mesthi badhe kalampahan.

Tiyang ingkang nindakaken sadaya kesaenan, jalaran kiyatipun iman lan akidah ingkang sampun tumancep wonten ing manahipun. Kelebet amal kesaenan inggih punika, tiyang ingkang sampun ngedegaken shalat kanthi sae, minangka nyempurnakaken hak-hakipun Allah.

Ngedegaken shalat maksudipun, tiyang ingkang sampun saged njagi shalatipun, njagi wekdalipun, njagi anggenipun sesuci, njagi badan lan papan panggenaipun saking najis, shalat dipuntindakaken kanthi khusuk, lan shalat dipuntindakaken kanthi tuma’ninah

Allah dhawuh wonten Surat An Nisa 103:

 إِنَّ الصَّلَاةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَوْقُوتًا

“Saktemene shalat kuwi sawijining kewajiban, kang ditentokake wektune, tumrap wong-wong kang padha iman.”

Jamaah Jumat rohimakumullah

Ciri sifat saklajengipun inggih puniko: يُنفِقُوْنَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ

Yaiku, wong kang padha gelem nafkahake sebagian rizki, kang wus dipunparingake Allah, marang dheweke. Mboten kesupen mbayar zakat. Mboten eman anggenipun sedekah. Lan mboten owel ngedalaken, kangge kegiatan dakwah.

Sedaya makhluk punika dados tanggungjawabipun Allah, pramila tiyang ingkang paling dipuntresnani Allah, inggih punika tiyang ingkang paling migunani dhumateng makhlukipun Allah.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ.  أَقُولُ قَوْ لِي هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ لِيْ وَلَكُمْ فَاسْتَغْفِرُوْهُ اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيْمُ.

Khutbah Kedua

الْحَمْدُ ِللهِ حَمْدًا كَثِيْرًا كَمَا أَمَرَ. وَأَشْهَدُ أَنْ لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، الْمُتَعَالِيْ عَنِ الْمُشَارَكَةِ وَالْمُشَاكَلَةِ لِسَائِرِ الْبَشَرِ. وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ النَّبِيُّ الْمُعْتَبَرُ. اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيـِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ (أَمَّا بَعْدُ)

فَيَا عِبَادَ اللهِ اِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُمْ مُّسْلِمُوْنَ. وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ سُبْحَانَهُ صَلَّى عَلَى نَبِيِّهِ قَدِيْمًا. إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ، يَاأَيُّهاَ الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا. اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، فِي الْعَالَمِيْنَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ. اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ اْلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَيَا قَاضِيَ الْحَاجَاتِ وَغَافِرَ الذُّنُوْبِ وَالْخَطِيْئَاتِ بِرَحْمَتِكَ يَآ أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ.

اللَّهُمَّ أَعِزَّ الْإِسْلَامَ وَ الْمُسلِمِين. اللَّهُمَّ انْصُرْ إِخْوَاننَاَ الْمُسلِمِين وَ المُجَاهِدِينَ فِي فَلِسْطِينَ. اللَّهُمَّ ثَبِّتْ إِيمَانَهُمْ وَ أَنْزِلِ السَّكِينَةَ عَلَى قُلُوبِهِم وَ وَحِّدْ صُفُوفَهُمْ. اللَّهُمَّ أَهْلِكِ الْكَفَرَةَ وَ المُشْرِكِينَ . اللَّهُمَّ انْصُرْ المُجَاهِدِينَ عَلَى أَعْدَائِنَا أَعْدَاءَ الدِّين.  بِرَحْمَتِكَ يَآ أَرْحَمَ الرَّحِمِينَ وَصَلَّى اللَّهُ عَلَى النَّبِيِّ مُحَمَّدٍ

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بِاْلإِيْمَانِ وَلاَ تَجْعَلْ فِيْ قُلُوْبِنَا غِلاًّ لِّلَّذِيْنَ آمَنُوْا, رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوْفٌ رَّحِيْمٌ. رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ. رَبَّنَآ أَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَّقِنَا عَذَابَ النَّارِ. وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. عِبَادَ اللهِ إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْي يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ. فَاذْكُرُوا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s